Cine trebuie să rezolve problema câinilor vagabonzi ?

Early booking Lefkada prin Vola.ro

Tags: 

   Suntem atât de obişnuiţi cu prezenţa câinilor vagabonzi de pe străzi, încât nu devin subiect de discuţie decât atunci când apare la ştiri o veste despre încă o persoană muşcată grav sau chiar mortal.

   Cu aceeaşi ocazie toate talk-show-urile televizate dezbat problema câinilor vagabonzi pe toate feţele, se exprimă păreri, se prezintă statistici, se amintesc şi alte cazuri, se propun soluţii, se trag concluzii.

   Ce se întâmplă începând cu următoarea zi ? Simplu: subiectul câinilor vagabonzi este complet "uitat", lăsând loc următorului subiect "fierbinte" pe scena socio-politico-economico-culturală a ţării...

   Şi totuşi... cum s-ar putea rezolva problema câinilor fără stăpân ?

   Nu vreau să fiu înţeles greşit: am 2 câini şi 3 pisici (stau la casă). Cei 2 câini, de talie mică, sunt foşti maidanezi găsiţi într-un cimitir; nevasta mi-a zis că nu pleacă de acolo dacă nu luăm câinii... Acum mănâncă în fiecare zi hrană uscată (care costă puţin peste 100 de lei lunar) şi generează un maldăr de rahat pe care, săptămânal, îmi revine sarcina să-l "elimin".

   Nu cu mult timp în urmă îmi aşteptam nevasta (aceeaşi de mai sus) în faţa unui magazin cu încălţăminte. Aşteptarea a durat ceva (mult...), însă nu m-am plictisit, pentru că am fost martor al scenei următoare:

   În zonă îşi duceau veacul o "gaşcă" de vreo 6-7 câini, câţiva încercând disperaţi să intre în "graţiile" unei femele, iar câţiva fiind atenţi la fereastra unei (cred) bucătării, de unde aterizau din când diferite resturi de mâncare.

   Acum pun întrebările:

   1. Acea "iubitoare de câini vagabonzi" (din ce am văzut eu şi din povestiri asemănătoare ale prietenilor, mi se pare că "profilul" iubitoarelor de câini este: huidumă peste 100kg., urâtă, balcâză şi senilă - am auzit zvonuri despre fete blonde, 20-22 de ani, cu dimensiunile 90-60-90, însă nu am avut norocul să văd vreuna...) a hrănit acei câini şi a doua zi şi în zilele următoare ?

   2. A făcut vreodată curăţenie pe trotuarul din faţa acelui bloc şi pe spaţiul verde ?

   3. A chemat vreodată un medic veterinar pentru vaccinarea acelor maidanezi ?

   Este foarte simplu să stai "cocoţat pe gard" şi să te "dai" iubitor de animale, aruncând resturi câinilor vagabonzi o dată pe săptămână sau mai rar. La fel, este foarte simplu să te dai iubitor de animale când nici nu te interesează că sunt oameni care pleacă la serviciu cu noaptea-n cap şi se tem de fiecare dată că trecerea printre haitele de câini poate să se încheie cu o "vizită" la urgenţe... (printre acei oameni este şi soacra mea)

   Hai să vedem câteva soluţii propuse:

   Toată lumea pare de acord că o soluţie ar fi capturarea şi "cazarea" în adăposturi speciale, adăposturi create prin grija consiliilor locale ale primăriilor. Problema este perioada limitată de cazare. După expirarea perioadei (perioadă în care cei care întreţin respectivele adăposturi încearcă găsirea unor stăpâni - cică...) câinii sunt eliberaţi.

   Această "soluţie" nu rezolvă problema !

   Este clar, eutanasierea este un subiect care provoacă adevărate scandaluri în întrega presă (scrisă, auzită şi văzută). În afara presei există şi oamenii de pe stradă care, în ciuda nenumăratelor victime, iau partea câinilor vagabonzi, aducând argumente care mai de care.

   Nu ştiu câtă lume ştie care sunt sursele de hrană ale câinilor vagabonzi (în afara cazului fericit al resturilor aruncate pe "ferestre deschise"): gunoaiele şi resturile aruncate neglijent de oameni pe trotuar. Cred că se ştie că gunoaiele sunt adevărate "bombe biologice", iar câinii trebuie să sape în gunoaie pentru a găsi ceva...

   Stau şi mă întreb câţi au văzut:

   - câini vagabonzi cu blana complet căzută şi cu eczeme sângerii înfiorătoare;
   - câini vagabonzi şchiopi;
   - câini vagabonzi cărora le atârnă diverse organe interne, ca urmare a unor bătăi sau cine ştie ce.

   Exemplele ar putea continua, însă cred că mă înţelegi: acei câini consider că trebuie eutanasiaţi spre binele nostru, al tuturora, inclusiv al căţeilor de apartament care sunt scoşi de stăpâni în faţa blocurilor, pe spaţiile verzi !

   Această soluţie ar fi un început !

   O altă soluţie foarte dezbătută (poate şi datorită faptului că este finanţată cu mulţi bani !) este sterilizarea femelelor şi reducerea pe cale naturală a "efectivelor" de câini vagabonzi. Este o soluţie de durată medie-lungă, având în vedere faptul că un câine are media de viaţă 10 - 20 de ani.

   Este clar o soluţie viabilă, însă în spiritul neaoş mioritic, "dacă tot vin atâţia bani şi nimeni nu verifică, de ce să nu-i furăm - că doar punem crotal în ureche fiecărui maidanez..."

   Iarăşi o scenă văzută de mine: femelă maidaneză cu căţei (sună a titlu de pictură smiley ).

   Rămâne, din păcate, problema câinilor agresivi - pentru că aceştia există şi nu îşi schimbă comportamentul.

   La capătul străzii pe care stau s-a pripăşit o pereche de maidanezi care au format o mică haită, din progenituri şi alţi câini. Deşi mai toţi vecinii au proprii câini în curţi, această haită s-a pripăşit datorită unui motiv foarte simplu: un fel de "huidumă peste 100kg., urâtă, balcâză şi senilă" de mai sus, dintr-un avânt de iubire a animalelor fără stăpân, din când în când îi hrăneşte cu câteva colţuri de pâine.

   Toate bune şi frumoase, însă maidanezul "şef" şi-a luat nasul la purtare şi ataca pe toată lumea care trecea prin faţa casei respective (una din victime este chiar soacra mea, care a "scăpat" doar cu pantalonii rupţi). Asta s-a întâmplat până într-o zi când nu a mai fost văzut... Este clar, un vecin exasperat i-a făcut de petrecanie - pe tăcute şi fără să facă valuri (ceilalţi din haită sunt tot acolo).

   A greşit omul că a "eliminat" acel câine agresiv ?
   Eu zic că nu. De atunci am curajul să plec de-acasă şi fără maşină...

   Ştirile despre câinii vagabonzi prezintă oameni muşcaţi grav sau mortal, foarte mulţi bani cheltuiţi pe vaccinări şi sterilizări, oameni daţi în judecată - citeşte mai multe pe http://stirileprotv.ro/

   [Update 20.11.2012] - Astăzi, la emisiunea lui Moise Guran "Ora de Business", prezentatorul a "atacat" şi problema costurilor vis-a-vis de tratamentul antirabic a celor muşcaţi de câinii fără stăpân = 2,5 milioane de euro anual numai în Bucureşti !